Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Veloce's Two Must-F1-Books

There are books and albums which try to make a full and all around detailed story of the Formula 1, the sport which will turn 70-year-old in 2020. But also 2019 had its own milestone of F1 celebrating the 1000th Grand Prix in the frame of the China event in April.

For this occasion, Veloce published an amazing book by Roger Smith about first 1000 races of F1 - and I am grateful to get a copy of the limited edition of 1000 copies signed by the author.

Smith's work is extraordinary in every sense - though, what was born is not a pocket manual guide being at least 5 kg. Not a wonder after all it is 720 pages printed on thick paper means it is like a Bible of F1's past.

Roger Smith, of course, goes through the 1000 races from inaugural 1950 British GP to 2019 Chinese GP with a brief summary of the events and all the usual factual datas: pole position, fastest lap, race result. Alone this would make it a worthy book, because it is a complete summary of the 1000 races in a detailed version (Jacques Deschenaux's otherwise great annual Grand Prix Guide gives you only the pure facts). The First 1000 continues also some photos, though, not rarely seen ones, but there are a few aspects it offers. Smith created a hierarchy of the race like Gold, Silver, Bronze, Black/Tragedy and White/Travesty which makes his volume immediately unique in the terms of opinion and individuality. It is very exciting to see how he judged certain races. Surely, there is no question about if the 1976 Japanese Grand Prix was a Gold-rated race with the apex of the rivalry between Niki Lauda and James Hunt (race 280), but whether the 2003 Hungarian GP (race 710) was only a Silver (as in the book) or could have been Gold with Alonso's first win and many casualties during the race, is a ground to debate. And this makes the Veloce published book absolutely gripping: one can revive his own experience and memories.

It is a bonus, that Roger Smith collected many interesting - what he calls - "folklore". At the end of each season's story there is a section of additional info and short inside remarks. 

The statistics are also great. I loved to find out that - for example - in 1974 Niki Lauda led 338 laps during the season but finished only 4th while Fittipaldi, Champion at the end of the year led a mere 77 laps but at the right time. 

All in all, Roger Smith's The First 1000 is a real Bible for those who love search in the rich past of Formula 1 - one can find something surprising or useful by every turning up the pages.

If it is not enough for the hard core F1 fans, there is some more. A few months earlier, in April 2019 came out David Hayhoe's truly extravagant opus, Formula 1 The Knowledge, actually the 2nd edition. I also contains the records and trivia since 1950 - but what sort of!

The new updated edition has over 200 new sections and runs to 544 pages compared to 435 previously, with many new ideas of analysing the history of F1. The appendix on regulations over the years has much more detail. There are new sections on F1 drivers who have contested the Olympics, stories of drivers who pushed their car at the end of a grand prix, paragraphs on those who were descended from royalty and aristocracy.
There’s a section on wildlife, and how races were affected. Something else you might not have encountered in F1 books is ‘Drivers in Trouble with the Law’. There are some amusing stories here, the guy who clung to a F1 driver’s windscreen wipers, one who jumped into a ditch to escape, a few Lewis Hamilton incidents, the drivers’ meeting that was stormed by police blowing whistles… There’s tax evasion, fraud, problems with Mr Mugabe and some serious cases, involving prison and serious accusations which are separated from the rest. This law section runs to several pages.
The appendix on the development of regulations through the years has been expanded. There’s a completely new set of images with a front cover in tribute to John Surtees who we lost in 2018 and Fernando Alonso who ended his F1 driving career in 2018.

Formula 1 is like life itself - it has everything you can imagine, and also what you cannot. If you go through the volumes of Roger Smith and David Hayhoe you very probably have all the glimpse F1 has ever produced.

Very well done, Gentlemen!

The books is only available direct from Veloce: www.veloce.co.uk

 

0 Tovább

Elvesztették Vettelt, megnyerték Leclerct

Természetesen lehetett tudni, hogy Charles Leclerc tehetséges pilóta, jól ment 2018-ban Sauberben  - különben nem került át volna Maranellóba.  Egy ifjú ígéretnél mindig az a kérdés, hogy az igazi nagy akadályt is veszi-e.

Ferrari Leclerc Vettel 2019

Leclercnek már nem kell semmit sem bizonyítania: az egymást követő két győzelem végső igazolás mindarra, amit sejtettünk róla. Ráadásul a monzai sikerrel bizonyos értelemben máris beírta magát a Ferrari-történelembe. Aki a 90. monzai nagydíjon, a Ferrari 90 éves jubileumán így képes nyerni a két Mercedesszel a háta mögött, az – némi olaszos túlzással – legenda.

A 21 éves monacói akár már második ferraris versenyén nyerhetett volna: Bahreinben megvolt a pole és magabiztosan vezetett, amikor a motor rakoncátlankodni kezdett, és így elúszott az első siker. Úgy nézett ki Spielbergben is, hogy Leclerc nyer, de ott meg Verstappen jobb gumistratégián volt, és a véghajrában egyszerűen megelőzte a használt Pirelliken szenvedő ferrarist.

Ferrari Leclerc Vettel 2019

Leclerc teljesítményét több szempontból nézve is nagyra tarthatjuk.

Egy: a Ferrarihoz megérkezni nagy dicsőség, de ugyanakkora teher. Leclerc pechére a téli teszteken jól muzsikáló SF90, amint megkezdődött a szezon, gyakorlatilag nem működött, az első 6 futamot simán nyerte a Mercedes (beleértve a bahreinit is, persze). Tény, hogy néhány versenyen azért Charles is hibázott, mint Bakuban vagy Hockenheimban, de összességében, még a győzelmek előtt is azt lehetett mondani, hogy derekasan megállja a helyét. Összevetve például Pierre Gaslyval, aki szintén egy kis csapattól került be a nagyba, értve ezalatt a Toro Rossóból és Red Bullba történt avanzsálását, és ő bizony egykettőre elvérzett Verstappen mellett.

De Leclerc 2019-es évét igazából Sebastian Vettelével érdemes összehasonlítani. Ugye, ez sem mellékkörülmény, hogy egy 21 éves ifjonc egy 32 éves, négyszeres világbajnok csapattársává válik, aki mellett szól a kora, az eredményei, a tapasztalata és hogy már az ötödik évét kezdte idén a Ferrarinál. És lám, mindez nem sokat számított. Tény, hogy Vettel azért idén is villantott jópárszor, és az időmérőkön többször Leclerc előtt volt, de az azért beszédes, hogy míg a csapaton belüli újponc eddig 4-szer állt a pole-ban, Seb csak egyszer. A Kanadai Nagydíj ugyan Vettelé lett volna – de hát itt van a „volna”.

Ferrari Leclerc Vettel 2019

És máris megérkeztünk Vettel hibáinak már-már végtelen tárházához. Az egész a 2018-as Német Nagydíjon kezdődött, amikor élről esett ki egy buta hiba miatt, és igaz, hogy Belgiumban még nyert egyet, de azóta nem, míg az elbaltázott versenyek száma csak nőtt – a ’18-as bajnoki cím jobbára ezen úszott el. Kimi az év második felében sokkal összeszedettebben versenyzett már. Most nem is kell végigvenni az összes Vettel-bakit, elég itt maradni a Monzánál, mert ezt él bennünk a legfrissebben. Egy négyszeres bajnok hogyan engedheti meg magának, hogy a Ferrari számára az év legfontosabb versenyén, senkitől sem zavartatva a 6. körben egyszerűen megpördüljön? És azt hogyan engedheti meg magának, hogy aztán úgy jöjjön vissza a pályára, mint mondjuk Maldonado? Voltak olyan hangok, hogy magánéleti gondjai vannak, nem él jól Hannával – erre idén feleségül vette, tehát ez a teória nem nagyon tűnik valósnak.

Ferrari Leclerc Vettel 2019

Ami jól látható eddigi karrierjéből, hogy esélytelenség esetén, pláne, ha a csapattársa kezd a fejére nőni, zavart okoz nála és nem tud megbirkózni a helyzettel. 2014-ben már volt egy ilyen éve, amikor a 4 bajnoki cím után, az új hibrid-érában a Red Bull már nem volt világverő, ráadásul megérkezett Daniel Ricciardo, aki a Mercedes-dominancia ellenére háromszor is nyerni tudott, míg Seb egyszer sem. Jó, akkor azt lehetett mondani, hogy Vettel „rápihent” a négy éves menetelésre, illetve kicsit motivációját vesztette. Ezt a motivációt visszaszerezni ment át a Ferrarihoz, mint annak idején nagy példaképe, Michael Schumacher, hogy sok év után ő vigye megint a csúcsra a Scuderiát. És ez a misszió többé-kevésbé működött is, elvégre Seb 2015-2018 között 13 futamot nyert, ugyanannyit , mint valaha a nagy bajnok, Alberto Ascari. És ’18-ban, legalább Hockenheimig tényleg úgy nézett ki, hogy a 4. ferraris szezonban meglesz a hőn áhított bajnoki cím.

Hát nem lett meg, és most úgy néz ki, ha a Ferrari bajnok lesz a közeljövőben (legkorábban 2020-ban), azt nem Vettel, hanem Leclerc fogja véghezvinni.

Aztán, ki tudja… Lehet, ahogyan formáját, kedvét, néha motivációját vesztette, éppen úgy vissza is tudja szerezni. De az akkor sem lesz már ugyanolyan, mint korábban, mert immár ott van a csapatnak az ifjú hős, a monzai győző, az új kedvenc: Charles Leclerc.

Ferrari Leclerc Vettel 2019

Fotók: Ferrari Press (c)

0 Tovább

Red Bull Wins The Motorhomes' Race

The European Formula One season heralds the return of the F1 paddock in its full glory, with transporters, treehouses and motorhomes. After 14 seasons of sterling work, our home from home has been replaced and the new Red Bull F1 Energy Station looks rather different. We’re nicknaming it the F1 Holzhaus (or Wood House).

The original Red Bull Holzhaus is a MotoGP motorhome that debuted last year with a one-off F1 appearance at the Austrian Grand Prix. It proved a big success and so it wasn’t long before the decision was taken to build a new home suitable for the Teams’ needs.
This year, Aston Martin Red Bull Racing and Toro Rosso get a Holzhaus to call their own. Unveiled at this week’s Spanish Grand Prix, it will be bigger than the original – but still made of sustainably sourced Austrian timber.
The new Energy Station will be something of a behemoth and, at 1221m2, it offers 27 percent more floor space than its predecessor. It can be erected in less than two days and taken down in one by a crew of 25, and uses a natural convection design intended to do away with the need for air conditioning.

Before moving into his new office, Aston Martin Red Bull Racing Team Principal, Christian Horner, commented “At the 2005 San Marino Grand Prix, Red Bull changed the game with the introduction of its Energy Station. Over the last 14 seasons, the Energy Station has undergone several transformations, moving with the times, first to accommodate two F1 teams after the arrival of Toro Rosso, and then with a series of upgrades to better meet our changing requirements.
“This week, we’re changing the game again with the unveiling of the new Energy Station, better known in Austria as the Holzhaus. It’s a sustainable structure that brings a touch of the Styrian Alps to the F1 paddock, having been designed to meet the current and future needs of ourselves and Toro Rosso. If it sees half as much drama as the old Energy Station, it will be doing well!”
While simplicity lies at the heart of our new Energy Station’s function, it’s certainly a very complex structure. So, just to keep things interesting, after the Circuit de Barcelona-Catalunya, the crew will be taking it down in a hurry, transporting it to Imperia on the Italian Riviera, and rebuilding it there on a barge, to be towed to Monte Carlo.

Photos: Red Bull Press

0 Tovább

Baku-baki: a Ferrari itt is elbukott

Bár a szabadedzéseken Charles Leclerc volt a leggyorsabb, az időmérőn hibázott, így nem lett meg a pole, és elúszott a verseny is a Ferrari számára. Vettel semmit sem tudott tenni a két Mercedes ellen.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

A negyedik alkalommal megrendezett bakui futam nem volt olyan sziporkázó, mint az előző kettő, enyhén szólva. Mintha a pilótákra valaki rászólt volna, hogy aztán tessék ám jól viselkedni, hát múltkor is mit csináltatok… Tényleg úgy jött el a mezőny a starttól, mintha valami bemutatón vettek volna részt, és ez igaz akkor is, ha Albon Toro Rossójának jobb hátsó kereke kicsit lekoccolta a falat, és amúgy meg csak 17-en voltak, hiszen Kubica, Räikkönen és Gasly a boxból indult.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

Igazából két dolog dönt többnyire az idei versenyeken: a Mercedes valahogy mindig vasárnapra lesz a topon, ráadásul a pilótái nem tudnak hibázni. Ehhez képest még inkább hátrány, hogy a Ferrari stratégiája pedig sehol sincs. Egyszerűen érthetetlen, hogy gyakorlatilag a „mezei szurkoló” is látja már, hogy mikor kellett volna Leclerct kihozni kerékcserére ahhoz, hogy legalább minimális esélye legyen frissebb gumikor megszorongatni az Ezüstnyilakat – de nem és nem, Binotto és csapata valamiért teljesen másképp látja az evidens helyzeteket is, aminek aztán az eredménye, hogy a monacói megint csak 5. lett, simán maguk elé engedték Verstappent, aki ezzel az autóval simán verhető lett volna. Leclerc egy kicsit visszavett a kritikus szavakból, a hivatalos szöveg szerint kihozták a maximumot a lehetőségekből – de hogy ezt, legalábbis a ferrarisok hatalmas tábora, nem gondolják így sokan, az biztos.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

Az a nyomasztó fölény, ami négy versenyből négy Merci-kettősgyőzelmet hozott, természetesen nem véletlen. Dr. Jürgen Hubert, a stuttgarti cég senior igazgatója, aki Mika Häkkinen bajnokságai idején volt az első ember, ebéd közben arról értekezett, hogy Toto Wolff emberei hihetetlenül megfontoltan és előre gondolkodnak, semmi olaszos improvizáció, vagy csak a szükséges minimális, és ezt olyan fokozatra fejlesztették, hogy Hubert szerint a gyárakban a csapat egy része már a 2020-as autó koncepcióján dolgozik. Ez az, persze, ami pénzfüggő is, és ebből csak a Mercedesnél, a Ferrarinál és esetleg a Hondánál van elég. Ugyanakkor, visszatérve a maranelloiakhoz, olyan hangok is egyre inkább hallatszanak a paddockban, hogy akkor ment náluk a szekér, amikor nem olaszok irányították a Scuderiát. Erről egyébként Ross Brawnt is megkérdeztem, akinek keze alatt elég szépen nyertek a vörösök. A Liberty technikai főnöke természetesen nagyon diplomatikusan azt felelte, hogy szerinte egy vezetőváltás (Arrivabene / Binotto) mindig megvisel egy csapatot, és ő úgy látja, inkább peche volt a Ferrarinak idén, mint hogy rossz (és nem Ross) döntések születtek volna.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

Különben Baku mint versenyhelyszín jó választás, bár nem mondanám a „kelet Monte Carlójának”, aminek van jó és kevésbé hízelgő oldala is. Egyrészt egy kétmilliós fővárosról van szó, sokkal több a hely, bár a pályát adó utcák végig le vannak zárva, nem úgy, mint a hercegségben, ahol az edzések előtt és után a köznép ismét birtokba veheti a várost. De mivel van elég terület, Baku így is működik, a maga keleties-ázsiai mivoltában. Sok az orosz rajongó, de azért az európaiak is felfedezték már maguknak, például a Budapest-Baku fapados gépen elég sok Ferrari- és Mercedes-szereléses utast lehetett látni.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

A Mercedesről még pár szót: mivel már négy verseny után nagyon úgy néz ki, hogy az idei vb-címet sem lehet majd tőlük elvenni, az lesz az érdekes, hogy az új alakot öltött Valtteri Bottas mire lesz képes Hamilton ellen, amikor valóban élesre vált a dolog. Meg tudja-e szorongatni a britet legalább annyira, mint tette Nico Rosberg, vagyis hogy tényleg lehet-e világbajnok a csapatnál, és hogy erre mennyire adja majd áldását Toto Wolff. No meg maga Hamilton, aki a verseny péntekén egy új tetoválással gazdagodott a Bercsényi Balázs révén – hát ennyit az itteni magyar jelenlétről, nem feledkezve meg Vándor Vurstliról, amelyik a Fan Zone-ban szórakoztatta a közönséget.

Azerbajdzsáni Nagydíj 2019 Baku

0 Tovább

Here comes the 1000th Grand Prix!

On 13th May 1950 the very first Formula 1 Grand Prix was held in Silverstone. Almost exactly 69 years later Automobilist Launches Commemorative Formula 1® 1000th Grand Prix™ posters.

To commemorate Formula 1’s 1000th Grand Prix - held in Shanghai in April 2019 Automobilist has created a unique set of officially licensed posters for Formula 1® The bespoke posters will showcase the legacy of Formula 1 racing, marking its 1000th Grand Prix in Shanghai, China on April 14, 2019. Both design posters feature names of all previous Grand Prix winners and are available now at Automobilist.com and F1 Store™ Automobilist, automotive fine art maker, has partnered with Formula 1® for the first time ever to commemorate the 1000th F1® Grand Prix. To honour this historical race, Formula 1 has commissioned Automobilist to render a unique set of officially licensed posters. By combining Automobilist's signature style of depicting both classic and modern racing cars with minimalist design, Automobilist has created two pieces as iconic as the race itself. The first poster of the set, produced using state-of-the-art 3D rendering techniques - is set in classic white and embossed in gold foil. Each piece of this signature Unique & Limited Edition automotive design poster is individually numbered with a limited-edition production badge, ranging from only 1 to 1000. The second of the set, in eye-catching red captures not only the essence of the FORMULA 1 HEINEKEN CHINESE GRAND PRIX 2019, but pays homage to the culturally historical region in which it is held. Both officially licensed F1 posters are available in the standard 50 x 70 cm size and include every 107 Grand Prix winner, forever etching the names of the most successful Formula 1 drivers into history. F1 fans can now order the posters at Automobilist.com, Automobilist’s approved retailers and the official F1 Store™ or buy them in official merchandise stores at 2019 Grands Prix.

0 Tovább
«
123

f1classic

blogavatar

Ami a Formula-1 történetében érdekes, különleges, lenyűgöző és drámai - All you would know about F1's past & present: stories, dramas and excitements.

Utolsó kommentek